Nieuwe telescoop? Sterrenbeeld opzoeken kan met een telescoop

Heb je een telescoop gekocht? Gefeliciteerd – je bent op weg om veel verbazingwekkende dingen in de nachtelijke hemel te ontdekken en je kunt zelf je horoscoop lezen. Of het nu gaat om een lange, gestroomlijnde buis of een compact wonder van computergestuurde tovenarij, elke nieuwe telescoop heeft zeker een eigenaar om het uit te proberen. Leer hoe je een telescoop correct gebruikt en hoe je een horoscoop kunt lezen!

Tips gebruik telescoop en horoscoop lezen

“Hier zijn twee belangrijke tips”, adviseert Robert Naeye, hoofdredacteur van Sky & Telescope magazine over het gebruik van een telescoop. “Zet je telescoop eerst binnenshuis neer en zorg ervoor dat je begrijpt hoe alles werkt voordat je hem ’s nachts uittrekt. Proberen om onbekende knoppen en instellingen in het donker en de kou te achterhalen is niet leuk.
“Ten tweede,” voegt hij eraan toe, “wees geduldig. Breng tijd door met elk hemelobject dat je kunt vinden en leer het echt kennen”. Te veel gebruikers van de eerste telescoop verwachten een Hubble-achtige helderheid en kleur in het oculair – terwijl de meeste astronomische objecten in feite zeer zwak zijn voor het menselijk oog. En ons nachtzicht ziet bijna alles als grijstinten. Veel van wat het heelal te bieden heeft is subtiel en natuurlijk heel ver weg.
Aan de andere kant, de Maan en planeten en helder en gemakkelijk te vinden. Dit zijn uitstekende eerste doelwitten voor ontluikende hemelwachters die leren hoe ze een telescoop moeten gebruiken.

Leren hoe je een telescoop moet gebruiken om de maan te bekijken

De Maan is een hemellichaam dat altijd indruk maakt in een telescoop. Het is onze dichtstbijzijnde buurman in de ruimte – groot, helder, prachtig somber, en slechts een kwart miljoen kilometer verderop. Dit maakt de Maan een prachtig doelwit voor zelfs het meest eenvoudige astronomische instrument. Een amateur-telescoop kan je goed de Maan laten bekijken.
Leer hoe je een telescoop kunt gebruiken om de duizenden inslagkraters en de donkere “zeeën” van de maan te verkennen, uitgestrekte lavavlaktes die miljarden jaren geleden gevormd zijn. De kraters verschijnen in het scherpste reliëf langs de lijn die dag en nacht de maan van elkaar scheidt, de zogenaamde terminator. Hier komt het zonlicht met een lage helling naar binnen en vallen de schaduwen sterk op. 1. Lees reviews van Telescoop-Expert Frank op NederlandReview

Jupiter

Jupiter stijgt rond het einde van de avondschemering, het hoogste punt rond 1 uur ’s morgens lokale tijd. Deze reuzenplaneet overtreft elke ster of planeet in de nacht, behalve Venus. Jupiter is de koning der planeten en het meest interessant voor een kleine telescoop. Het is groot, het is helder, het heeft wolkengordels en het heeft manen die interessante dingen doen.
Zelfs bij 50× of 100×, moet je in staat zijn om twee schemerige bruine banden in Jupiter’s mid-sectie te onderscheiden.