Sterrenbeeld Slangendrager

Sterrenbeeld Slangendrager of Ophiuchus, het “dertiende teken in de dierenriem”?

Wanneer je het aan de meeste mensen vraagt, dan zullen ze je met grote waarschijnlijkheid zeggen dat de dierenriem uit twaalf tekens bestaat. Als ook u opkijkt wanneer u verneemt dat er een dertiende teken in de dierenriem bestaat, dan moet u dit artikel gewoon lezen! De Slangendrager of Ophiuchus is een bijzonder teken en juist daarom besteden we er dit artikel aan.

De geschiedenis van de Slangendrager

De Slangendrager of Ophiuchus wordt ook wel Oph genoemd. Dit sterrenbeeld maakt officieel geen deel uit van onze klassieke dierenriem, maar wel van de vedische astrologie. De Oph situeert zich aan de hemel tussen de rechte klimming op 15u58m en 18u42m en de declinatie ervan bedraagt +14° -30′. Deze coördinaten vertellen ons dat de Slangendrager wel degelijk in de rij van de klassieke dierenriem thuis hoort. Dit kun je ook afleiden uit het feit dat een aantal van de klassieke tekens in buren zijn van de Ophiuchus. Dit is het geval voor de Weegschaal (Libra), Schorpioen (Scorpius) en de Boogschutter (Sagittarius).

Toch wordt de Slangendrager steeds meer erkend door reguliere wetenschap. In 2011 deed de Minnesota Planetarium Society een voorstel om het 13de teken officieel deel te laten uitmaken van de dierenriem.

De meeste mensen die interesse hebben voor de astrologie zijn bekend met de eigenschappen van de tekens die in de Westerse astrologie worden gebruikt. Wie bekend is met de astrologie en zich bewust is van de invloed de tekens op ons leven kunnen hebben, wil zeker meer vernemen over de eigenschappen van de Slangendrager. Dit bijzondere sterrenbeeld heeft zeker invloed op ons dagelijks leven. Per slot van rekening is de Ophiuchus geen nieuw teken aan de hemel.

De Ophiuchus bij de Babyloniërs

De Babyloniërs wisten al dat de stand van de Zon en de Maan bij de geboorte van een baby een zeer grote invloed hadden en nog steeds hebben op de persoonlijkheid van een mens. Ook nu wordt bij het berekenen van iemands persoonlijke horoscoop gebruik gemaakt van de stand van de hemellichamen tijdens het tijdstip waarop iemand geboren werd. Net zoals toen is het nog steeds belangrijk dat het tijdstip van iemands geboorte zo precies mogelijk geregistreerd wordt om een zo goed mogelijke analyse te kunnen maken. Hierbij werd echter iets uit het hoofd gezien. De baan van de Zon loopt niet zo rechtlijnig als eerst gedacht. Hierdoor ontstond een verschuiving die wel degelijk gevolgen kan hebben bij het berekenen van iemands horoscoop. Deze ontstond langzaam maar zeker in de loop van de duizenden jaren die ons van het tijdperk van de Babyloniërs scheiden. Dit heeft onmiskenbaar gevolgen voor de huidige stand van de Zon en de planeten ten opzichte van de sterren die de dierenriem volgen.

De stand van de Zon en de planeten vandaag

De huidige stand van de Zon en de planeten heeft een onmiskenbare invloed op de datums waarop de Zon in een sterrenbeeld verschijnt. Dit heeft voor gevolg dat de dierenriem van 12 tekens zoals we die nu kennen, niet meer accuraat is. Dat is de reden waarom de astronomen uit Minnesota het dertiende sterrenbeeld de Slangendrager of Ophiuchus wilden inzetten in het rijtje. Waarom ze dit doen, illustreren we aan de hand van een voorbeeld. Iemand die op 20 oktober geboren is, is volgens de klassieke horoscoop een Weegschaal. Wanneer we een dertiende sterrenbeeld in het rijtje plaatsen, dan zou deze persoon een Maagd zijn. In de nieuwe opstelling valt het sterrenbeeld Weegschaal immers tussen 30 oktober en 23 november. Het sterrenbeeld Slangendrager valt dan weer tussen 29 november en 17 december. Momenteel wordt deze periode geassocieerd met de tekens Boogschutter of Steenbok. Het is dus echt tijd dat we rekening houden met het 13de sterrenbeeld of Slangendrager en dit teken opnemen in de westerse astrologie. Daarom staan we even stil bij de bijzondere eigenschappen van dit sterrenbeeld.

Eigenschappen van de Slangendrager

Aan ieder sterrenbeeld worden bijzondere karaktereigenschappen toegeschreven. Ook bij de Slangendrager is dit het geval. Dit sterrenbeeld staat symbool voor eenheid en voor het evenwicht tussen man en vrouw. In die zin is dit een zeer belangrijk teken in de dierenriem. Qua energie is belangrijk om weten dat de energie van dit teken bijdraagt tot de transformatie van de energieën die we niet meer nodig hebben. Deze worden dus als het ware getransformeerd. Verder staat dit teken in voor de communicatie met ons innerlijk. Zo kunnen we werkelijk herbronnen. De Ophiuchus brengt als het ware boodschappen over. In die hoedanigheid is hij verbonden met het element ether. Hier bedoelen we alle etherische eigenschappen van mensen, planten en dieren mee. Er wordt over de Slangendrager gezegd dat hij over de kennis m.b.t. het mysterie van het leven beschikt. Bovendien bewaakt hij de levensenergie zelf. Zo neemt dit teken een bevoorrechte positie in en fungeert het als een bemiddelaar tussen mens en god. Wie tot het teken van de Slangendrager behoort, kan beschouwd worden als sjamaan of medicijnman. Ook tovenaars, heksen, zieners, genezers, druïdes en hogepriester behoren tot dit teken. Een Ophiuchus heeft behoefte aan zelfstandigheid en echtheid. Deze eigenschappen behoren toch zijn persoonlijke betrachtingen. Eens deze in de realiteit bereikt worden, is hij klaar om als boodschapper te fungeren en berichten de wereld in te sturen.