Kunnen voorgevoelige dromen de toekomst voorspellen?

De droom intrigeert, hij maakt zich zorgen, hij fascineert. Het wordt echter op een rationele manier uitgelegd. Wanneer komt het voor? Wat gebeurt er in de hersenen als we dromen? Kunnen we de inhoud van onze dromen beheersen?

Is de voorgevoelige droom mogelijk? Het volstaat dat een droom in de buurt komt van een belangrijke gebeurtenis die zich toen voordeed om ervan overtuigd te zijn een glimp van de toekomst op te vangen. Maar wetenschappelijke ervaring heeft tot dusver geen dergelijk fenomeen aangetoond.

Kunnen we de toekomst voorspellen

De voorgevoelige droom onthult onze angsten. De voorgevoelige droom houdt iedereen wakker! Aanwezig in de literatuur, met name bij Maupassant, intrigeert het. Maar moeten we de dromerige kracht de vrije loop laten om de toekomst te kunnen voorspellen?

De voorgevoelige term komt uit het Latijnse pre, wat betekent voor en monere, wat betekent waarschuwen. Er zou dus een voorgevoelige droom zijn om te waarschuwen voor iets in de maak. Tussen de twijfel die door wetenschappelijke experts en dromers te goeder trouw, overtuigd van wat ze zagen, werd geuit, wordt de voorgevoelige droom besproken.

Freud ondersteunt in zijn boek The Interpretation of Dreams dat de droom zijn oorsprong in het verleden heeft omdat de gebeurtenissen in het persoonlijke leven de dagelijkse dromen beïnvloeden. Zo vinden we gezichten, mensen, plaatsen die iedereen kent in zijn universum en brengt ze over naar het onbewuste. De emotionele band is sterk in dromen, vandaar de indruk dat we dromen van dingen die in het verleden zijn gebeurd.

In de film Minority Report van Steven Spielberg gebruikt de politie van Washington dromers die misdaad kunnen voorspellen. Geïnspireerd door een kort verhaal van Philip K. Dick, neemt deze film het idee van een voorgevoel tot het uiterste door.

De toekomst voorspellen: een menselijke droom

Zich bewust van zijn beperkte wereld en van zijn gegeven tijd, heeft de mens altijd geprobeerd zijn toekomst te raden om zijn angsten te kalmeren. Voorafgaande dromen zouden dus onze verlangens en onze angsten dragen.

Mensen zijn dol op dergelijke toekomstvisies en sluiten snel oorzaak-gevolg-relaties wanneer er alleen maar toevalligheden zijn. Tussen de overtuiging van sommigen en de sceptische geest van anderen, heeft de voorgevoelige droom nog een paar zoete nachten in het verschiet.

We horen vaak dat de droom alleen tijdens de REM-fase plaatsvindt: is dit het geval?

Als je de strikte definitie overweegt, ja. Op dit punt in de cyclus vinden de meest geconstrueerde, meest uitgebreide maar ook meest emotioneel geladen dromen plaats. We zijn in actie, deze dromen kunnen heel intens, heel precies zijn.

Maar ook tijdens langzame slaap kan men dromen. Het zullen eerder gedachten zijn, er is geen scenario. Wat betreft de slaapfase, het is bevorderlijk voor de restanten van waken. Als je de Tetris-videogame meerdere uren per dag speelt, dwalen je gedachten meestal af en zie je kleine stenen opgestapeld in je verbeelding.

Wat gebeurt er precies in de hersenen en in ons organisme ten tijde van de droom

In tegenstelling tot de langzame slaapfase lijkt de cortex wakker te worden: de ervaring heeft geleerd dat een zeer nuttige neurotransmitter, acetylcholine, weer van kracht wordt tijdens de REM-slaap. Sommige neurale netwerken zijn hypergepolariseerd, wat betekent dat ze werken, net als tijdens de ontwakingsfase.

Het brein gaat zelfs zo ver als het zich voorstelt: het ziet, het voelt, het hoort, het doet. Als we dromen, zijn we de echte acteurs van onze droom, we leven echt dingen. Maar, en dit is de bijzonderheid van de droom, het vertaalt zich niet fysiek.

De motorische cortex werkt, maar wordt niet omgezet in een gebaar. We kunnen niet meer bewegen, het lichaam is alsof het geblokkeerd is. Het is een soort reflex om onze hersenen te beschermen: als wat we leven in onze dromen zich vertaalt in realiteit, zouden we ons zorgen moeten maken.

We zouden regelmatig uit bed vallen en er zouden meer serieuze dingen met ons gebeuren als we konden opstaan en proberen te implementeren wat we in gedachten hadden!